Talviuinti:

Talviuinti:

Näin pääset alkuun

Oletko yksi niistä, joka on miettinyt talviuinnin mielekkyyttä ja positiivisia vaikutuksia? Ehkä olet jopa hieman leikitellyt ajatuksella, mutta tullut siihen tulokseen, ettei se kuitenkaan ole sinua varten. Ennen kuin suljet vaihtoehdon kokonaan pois, lue lisää talviuinnin monista hyödyistä ja etenkin muutamista vinkeistä talviuintiin.


Talviuinnista on epäilemättä tullut viime vuosina entistä suositumpaa, ja yhä useammat ihmiset uskaltavat kokeilla kylmää jännitystä. Vaikka päällysvaatteiden riisuminen ja hyiseen talviveteen astuminen voi olla jo itsessään ylivoimainen kokemus, on tärkeää muistaa, että talviuinnilla on monia hyötyjä sekä keholle että mielelle. Seuraavassa kerromme lyhyesti näistä hyödyistä, ja ennen kaikkea tärkeimmät tiedot talviuintiin liittyen.



Miksi talviuinti on hyväksi terveydelle?

Kylmään veteen pulahtamisessa on monia terveyshyötyjä. Tutkimukset osoittavat, että talviuintia harrastavilla on vähemmän sairauspoissaoloja kuin muilla ja että he tuntevat itsensä yleisesti ottaen terveemmiksi. Tietenkin voi olla vaikea sanoa, käyvätkö talviuinneilla jo terveet ihmiset vai tekeekö itse talviuinti terveemmäksi. On kuitenkin olemassa useita selityksiä sille, miksi erityisesti talviuinti on terveellistä.


Miten talviuinti vaikuttaa elimistöön?

Kun altistat kehosi kylmälle vedelle, matala lämpötila aktivoi immuunijärjestelmää. Tämän seurauksena adrenaliinitasosi nousee, mikä voi lopulta auttaa suojaamaan kehoasi erilaisilta infektioilta. Sen lisäksi talviuinti voi myös ehkäistä kakkostyypin diabetesta ja vahvistaa sydäntäsi pitkällä aikavälillä. Sinulla on siis jo tässä muutamia hyviä syitä ryhtyä talviuimariksi.


Talviuinnilla ei ole vain terveyshyötyjä. Kun olet pulahtanut kylmään veteen, kehosi vapauttaa endorfiineja, jotka vaikuttavat myönteisesti mielialaan. Talviuinti antaa kuitenkin paljon energiaa, ja monet talviuimarit kuvailevat sitä onnellisuutta lisääväksi ja erityiseksi hyvän olon tunteeksi.


Nykyään joudumme usein olemaan monessa paikassa yhtä aikaa, ja puhelimemme on enemmän tai vähemmän aina mukanamme. Talviuinnissa on oltava läsnä hetkessä, ja luonnossa oleminen ja siitä nauttiminen voi tuntua jo itsessään lääkkeeltä. Kaikki aistit ovat hereillä, mikä antaa mukavan rauhallisuuden ja läsnäolon tunteen. Se antaa sanalle terveys aivan uuden näkökulman, kertoo personal trainer Pia Fosnæs.

Talviuinti antaa hyvää energiaa ja lyömättömän hyvän olon tunteen
Pia Fosnæs
Personal trainer

Aloita talviuinnin harrastus

Voit lähestyä talviuintia monella tavalla. Periaatteessa voit aloittaa milloin haluat, mutta virallinen kausi kestää lokakuusta huhtikuuhun. Jos tämä on ensimmäinen talvikautesi, on suositeltavaa aloittaa jo elo- tai syyskuussa, jotta kehosi voi hiljalleen tottua viileämpiin lämpötiloihin.


Oletko vasta-alkaja?

Aloittelijana voi olla hyvä idea liittyä talviuintikerhoon. Siten voit kokeilla talviuintia turvallisesti ja tavata muita, jotka ovat kokeilleet sitä aiemmin ja voivat opastaa sinua matkan varrella. Aluksi voi tuntua vaikealta selviytyä koleista lämpötiloista, mutta hyvä vinkki on välttää seisomista ja jalkojen kastamista. Kun olet kerran vedessä, kaikki on kiinni siitä, että pääset nopeasti veden alle – niin helpolta kuin se kuulostaakin.


Kuinka kauan vedessä tulee olla?

Kuinka kauan sinun kannattaa olla vedessä, kun olet päässyt sinne asti? Talvella uiminen ei yleensä kestä pitkään ja ensimmäisillä kerroilla kannattaa pitäytyä lyhyissä, 5-10 sekunnin mittaisissa pulahduksissa. Sitten voit pidentää aikaa vähitellen. Kokeneemmat talviuimarit viipyvät vedessä jopa 40 sekuntia, mutta keho ei oikeastaan tarvitse muuta kuin pulahtamisen veteen ja pois.



Pukeudu hyvin

Ennen kuin pulahdat kunnolla veteen, on hyvä laittaa talviuintivarusteet kuntoon. Talviuinti ei vaadi paljon investointeja. Aluksi et välttämättä tarvitse muuta kuin uima-asun ja pyyhkeen. Jos huomaat, että olet talvikylpijä, saatat haluta lisätä muutamia asioita oman mukavuutesi vuoksi.


Lisävarusteet talviuintiin

Ensinnäkin tarvitset luultavasti uimakengät, jotka eristävät jalkojasi viileältä lämpötilalta sekä ennen uintia että sen jälkeen. Itse uinnin aikana saatat tarvita hattua tai pipoa, erityisesti hyvin kylminä kuukausina. Tämä varmistaa, että pää ei luovuta liikaa lämpöä.


Pysy lämpimänä kylpytakissa

Kun nouset vedestä, olet kylmä ja märkä, joten on tärkeää pukea jotain päälle nopeasti. Kylpytakkiin on helppo pukeutua, ja voit säilyttää tavaroitasi kätevissä etutaskuissa.

10 vinkkiä talviuintiin

Nyt olemme käyneet läpi talviuinnin monia hyötyjä ja miten pääset parhaiten alkuun. Mutta mihin sinun tulisi erityisesti kiinnittää huomiota veteen pulahtaessa? Tässä on 10 vinkkiä talviuintiin:


  1. Älä koskaan ui yksin. Tämä on luultavasti sanomattakin selvää, mutta on tärkeää huomauttaa, että sinun ei pidä uida yksin, sillä kehosi voi reagoida rajusti kylmään veteen.
  2. Mene veteen vain napaasi asti.
  3. Ui vain sallituissa paikoissa.
  4. Jos sinulla on epäilyksiä terveydentilastasi, käänny lääkärisi puoleen.
  5. Kävele hitaasti, sillä uimalaituri ja portaat voivat olla liukkaita.
  6. Älä koskaan hyppää kylmään veteen pää edellä.
  7. Lämmitä kehoasi ennen veteen menoa.
  8. Keskity hengitykseen ja hengitä syvään, kun astut veteen, jotta vältät tilapäisen hengenahdistuksen.
  9. Älä koskaan ui alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena.
  10. Pue uinnin jälkeen lämpimät vaatteet päällesi ja juo mielellään jotain lämmintä.


Talviuinti raskauden aikana ei ole suositeltavaa, koska se aiheuttaa keholle kylmäshokin. Sen vaarallisuudesta ei kuitenkaan ole näyttöä, mutta silti suositellaan, että talviuintiin kannattaa palata vasta synnytyksen jälkeen.


Kylmäshokki ja oleskelu luonnon helmassa tekee kuitenkin useimmille hyvää. Näillä sanoilla toivotamme sinulle hyvää matkaa karaisevaan ja terveelliseen talviuinnin maailmaan!